Tänapäeval valguslahendust valides jõuad kindlasti vastamisi otsusega, kas valida LED või mingi muu valgustus? LED-valgusti (inglise keeles Light-Emitting Diode) tähendab valgust kiirgavat dioodi ning on pikaajaline ja tõhus valguse vorm. See on kujunemas eelistatuimaks valikuks kodudes, kontorites, kaubanduspindadel ja ka teistes hoonetes. Miks see nii on?

Esimeseks põhjuseks on LED-valgustite kõrge energiatõhusus, mis on kvaliteetse toote puhul 80-90%. See tähendab, et peaaegu kogu kasutatav elektrienergia muudetakse valguseks ja ainult 10-20% kaob teisteks energialiikideks. Klassikalised lambid (nt.luminofoorlamp, naatriumlamp, metallhaliidlamp jne.) töötavad vastupidiselt, umbes 20% muudetakse valguseks ja ülejäänud 80% kaob soojusenergiaks. Tänu sellele on LED-valgustuse kasutamisel võimalik säästa märkimisväärseid summasid elektriarvetelt saades sealjuures rohkem ning selgemat valgust. Lisaks kaob vajadus sagedase pirnide vahetamise järgi, mis omakorda säästab aja- ja tööjõukulusid.

LED-lambi eeliseks ei ole ainult energiatõhusus võrreldes teiste valgusallikatega, vaid ka nende eluiga on tunduvalt pikem. Kui keskmise halogeenlambi eluiga on 1000-2000 tundi ehk umbes 1-2 aastat, siis kvaliteetsete LED-valgusallikate eluiga on 50 000 tundi ja enam. See tähendab, et keskmise kasutamise juures on elueaks orienteeruvalt 17 aastat. Peale 50 000 tundi põlemist jõuab LED-lamp punkti, kus tema valgustugevus hakkab hääbuma ning mõne aja mõõdudes hakkab suure tõenäosusega põlema umbes 70% võimsuse juures.

Parim valgus inimese efektiivsele toimimisele on loomulik päevavalgus ehk 6000 Kelvinit. Seda just seetõttu, et meie evolutsioon on toimunud päevavalguse all, seega oleme sellega kõige paremini kohanenud. Teaduslikud uurimused näitavad, et valgustuse roll ei seisne üksnes selles, et teha inimese ümber nähtavaks tema keskkond, vaid valgus reguleerib inimese bioloogilisi protsesse ja on kehale energiaallikaks. Vähene või teatud parameetrites puudulik valgustus aga vähendab inimese mugavustunnet, kahandab töötootlikkust, tõstab tööõnnetuse riski jm.

Valgusteid ostes tasub tähelepanu pöörata värvustemperatuurile. Kui pakendile on märgitud “cool white” (6000K) või “warm white” (3000K), esimesel juhul sobib valgus hästi tööruumidesse ning teisel juhul eelkõige kodu- või puhkeruumidesse. Mis juhtub aga kui tööruumides kasutada valgusallikat värvustemperatuuriga 3000 Kelvini kanti (warm white)? Selline valgustus annab töötaja organismile märku, et võib lõõgastuda ning puhkerežiimi asuda – loomulikult ei ole töötootlikkus selles valguskeskkonnas sama kõrge kui “cool white” valgusallikate puhul, mis motiveerivad organismi olema ärkvel ja ergas. Töökeskkondadele on soovituslikud kõrgemad värvustemperatuurid, mis aktiveerivad inimese psühholoogilist aktiivsust, stimuleerides autonoomset närvisüsteemi.

Loe lähemalt kasutatud allikast: Töötootlikkuse tõstmine õige valgustusega

Kõige suurema valgustugevuse vati(W) kohta annab kvaliteetne LED-lamp. See tähendab, et LED eritab ühe vati(W) kohta alates 75-100 luumenit, mis on kordades rohkem tavapirnide võimetest sama võimsuse juures.

LED-valgusteid peetakse väga töökindlateks, sest nad töötavad vahemikus -30°C kuni 50 °C. Samuti ei mõju neile külma ja sooja õhu järsk vaheldumine.  LED-valgustid on vastupidavad ka vibratsioonile, mis tagab pika eluea ka raskemates tingimustes nagu näiteks tööstustes, tehastes jne. Võrreldes tavavalgustitega ei ole LED-valgusti puhul määravaks ka sisse- ja väljalülituste arv, sest see ei mõjuta tema eluiga.

LED-valgusallikate tootmisel ei kasutata pliid ega elavhõbedat, valgustites kasutatavad valgusdioodid ei sisalda IR- ja UV-kiirgust – seega ei saasta need keskkonda ega kujuta ohtu inimestele.

NB! Antud andmed on kuvatud ainult juhendamiseks ning võivad erineda vastavalt keskkonnale, kus nad paiknevad, seadmetest ja kasutatavatest toodetest. Soovitame alati enne ostu sooritamist konsulteerida meiega, hindame olemasoleva valgustuslahenduse tõhusust ning leiame koos sobivad lahedused, et seda efektiivsemaks muuta. Võimalusel soetage näidis, et hinnata valgusti sobivust vastavasse keskkonda.

Muu valgusti Võimsus (vatt) Samaväärne LED valgusti Võimsus (vatt)
Naatrium 70W LED prožektoris 30W
Naatrium 150W LED prožektor 50W
Naatrium 250W LED prožektor 100W
Naatrium 400W LED prožektor 120W
Metallhaliid 75W LED prožektor 50W
Metallhaliid 150W LED prožektor 70W
Metallhaliid 250W LED prožektor 100W
Metallhaliid 400W ​LED prožektor 160W
Halogeen 50W LED prožektor 4W
Halogeen 100W LED prožektor 10W
Halogeen 200W LED prožektor 20W
Halogeen 300W LED prožektor 30W
Halogeen 500W LED prožektor 50W
Halogeen 700W LED prožektor 70W
Halogeen 1000W LED prožektor 100W
Luminofoor 18W LED T8 toru (60cm) 10W
Luminofoor 30W LED T8 toru (90cm) 14W
Luminofoor 36W LED T8 toru (120cm) 20W
Luminofoor 58W LED T8 toru (150cm) 22W
Luminofoor 70W LED T8 toru (180cm) 24W